Kuntoutus on tie takaisin työelämään - myös yrittäjälle

16.04.2020

Vakuutusyhtiöiden kuntoutuspalvelut auttavat myös yrittäjiä kun sairaus tai vamma vaikeuttaa työstä ja työelämästä selviytymistä.

Tärkeintä on hakeutua hoitoon heti ja jos lääkäri tai muu terveydenhoidon asiantuntija ei sitä ehdota, kysyä rohkeasti olisiko kuntoutuksesta ehkä jotain apua. 


Lääkärin todistus, B-lausunto, on se mistä kaikki lähtee eteenpäin sen jälkeen kun yhdessä on lääkärin kanssa todettu, että kuntoutuskin voisi olla järkevä vaihtoehto. Lääkäri kirjoittaa B-todistuksen ja sen jälkeen on tehtävä kuntoutushakemus eläkevakuutusyhtiölle.


Kuntoutushakemuksen voi yleensä jokaisessa vakuutusyhtiössä käydä itse täyttämässä vakuutusyhtiön verkkopalvelussa. Hakemukseen liitetään B-lausunto ja mahdollinen jo olemassa oleva alustava kuntoutussuunnitelma. 

Jos kuitenkin ehkäpä juuri tämän vamman vuoksi tai sitten muista syistä ei verkkopalvelun käyttö onnistu eikä siihen ole mahdollisuutta saada lähipiiristä apua, tai ei halua käyttää lähipiiriä, voi toki vakuutusyhtiöstä saada apua varaamalla heille asiakaspalveluun ajan. Ohjeita voi myös kysyä soittamalla.

Kun vakuutusyhtiön kuntoutuspäätös on myönteinen, siitä saa ennakkopäätöksen jolloin on oikeus ammatilliseen kuntoutukseen. Tässä kohdin pitää olla itse aktiivinen jotta oikeanlainen, kunnollinen kuntoutussuunnitelma tulee laadituksi.

Suunnitelman ladintaan voidaan käyttää tarvittaessa ulkopuolista työhönvalmentajaa tai jos kuntoutuksen on tarkoitus johtaa yrittäjyyteen voidaan käyttää samaa yrittäjävalmennusta mitä yrittäjillekin on tarjolla. Suunnitelman tekeminen vaatii kuitenkin hakijalta oma-aloitteisuutta.


Mitä keinoja kuntoutuksella on tarjottavana:


¤ työkokeilu
¤ työhönvalmennus
¤ koulutus
¤ yrittäjälle elinkeinotuki

Tämän kirjoituksen lähteenä käytin sivustoja:

www.varma.fi/kuntoutus

www.onnistuyrittajana.fi

Kirjoitin tästä aiheesta koska huomasin että moni yrittäjä luulee eläkevakuutusyhtiöiden kuntoutuspalvelujen olevan vain työntekijöille. Tämä johtaa usein ennenaikaiseen eläköitymiseen sairauden vuoksi tai jopa toimeentulon rajuun pienenemiseen kun yrittäjä sairaana yrittää hoitaa yritystään siinä kovinkaan hyvin onnistumatta.

Yrittäjien on myös hyvä muistaa että YEL -yrittäjällä sairausloman omavastuuaika on vain yksi päivä.


Pidetäänhän me tilitoimistoihmiset huolta omista asiakkaistamme ja kerrotaan heille näistä asioista. Kerrotaan asioista silloinkin kun yrittäjä ei itse huomaa tarvitsevansa kuntoutusta tai ainakin lomaa. Ja jos hyvä lukijani olet itse yrittäjä, muista pitää huolta itsestäsi! 


Tämä koskee myös tilitoimistoyrittäjiä!



                                                       Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme!

                                                       Mukavaa syksyn alkua kaikille

                                                       Riikka